Z Kuşağı ile Evde Karantina Süreci Nasıl Geçirilmeli ?

Z Kuşağı ile Evde Karantina Süreci Nasıl Geçirilmeli ?

‘Z kuşağı ’nın en arayıp da bulamadığı olaylar vuku buluyor, şu günlerde. Tabletlerinin ellerinin altında oluşu, derslerin online yapılması, ebeveynlerinin tüm gün yanlarında oluşu… Onları bu süreçte tabletten koparmak, 90lar kuşağını sokaktan koparmakla eş değer düşünülebilir.

Z kuşağı ‘nı anlamak ve saygı duymanın önemiyle sınandığımız şu günlerde; tableti hayatlarından çekerken yerine konulacak ‘şey’lerin aynı oranda ilgilerini çekiyor olması gerekir. Belki de bu noktada sorulması gereken soru ‘Çocukluk yıllarımızda sokak, hayatımızdan çıkarılmak istense, yerine konulan ne bizi tatmin ederdi?’ olmalıdır. Bu noktada çocuklarımızın hayatına tablet yerine koyacağımız puzzle parçası, eş değer oranda boşluğu dolduruyor olmalı.

Ah, bu Z kuşağı için neler yapmalı da tabletten uzaklaştırmalı?

‘Z kuşağı’ndan bahsederken vicdan duygularının ne kadar gelişmiş olduğundan bahsetmiştim önceki yazımda. Bu nedenle bu alana yönelik çalışmalar yapmak her zaman bu kuşak için değerli olacaktır. Bu yüzden bir bitki yetiştirin. Bir büyüme grafiği hazırlayın ve haftalık olarak bitkinizin boy ölçümünü yapın.Güneşin, canlıların hayatı için önemini vurgulayın. Bir bitkinin canlı olduğunu somut örneklerle gösterin ve bakımını üstlenmesini sağlayarak vicdan duygusuna yatırım yapın. Hatta bitkinizi, bir hikâye oluşturmak için bile kullanabilirsiniz. Karakter özellikleri belirleyin. Nedenleri üzerine konuşun, fiziksel özelliklerini betimleyin. Ve daha nicesi.

Bu kuşak meraklıdır ve araştırmayı sever. Hatta en iyi yaptıkları şey araştırmaktır. Her yeni güne bir bilim insanı koyarak hayatını okuyun ve kendi hayatınızla bağlantılar kurun. Karakter özelliklerini analiz edin ve karşılaştırmalar yapın. Hatta sürece ‘’ Kafası Değişikler Atlası’’ kitabını alarak başlayabilirsiniz. Bîrûnî, Marx, Shakespeare, İbn Battuta, Lubna, Matrakçı Nasuh, Tesla, Pîrî Reis, Marie Curie, Mimar Sinan, Freud, Konfüçyüs, İbn Haldun, Platon, Arşimet gibi tarih boyu dünyanın farklı yerlerinde yaşamış ve hayatımızda iz bırakmış isimleri, onlarca icadı ve pek çok ilginç hikâyeyi birlikte inceleyin.Çocuklar için düzenlenmiş anlatımlar, biz yetişkinleri bile doyuracak nitelikte. Hangimiz çok küçük yaşta Mimar Sinan’la tanışıp, gemiyle yolculuk yaparken Arşimet’i hatırladık ki? Belki yıllar sonra pes edeceği bir anda Platon’un uzattığı eli tutacak ya da Shakespeare’in temizlik yaptığı tiyatro sahnesinden çıkıp ünlü bir yazar oluşu, ilham olacak çocuğunuza.

En önemli etkinlik hiç kuşkusuz kitap okumak

Bu süreçte kelime dağarcığının gelişimi ve yaratıcılığı destekleyen en önemli etkinlik hiç kuşkusuz kitap okumak olacaktır. Süreci farklılaştırmak da sizin elinizde. Daha önce okuduğunuz kitapları yeniden alın elinize, yarıya kadar gelin ve yeni bir son yazın kitaba örneğin. Ya da canlandırma yapın, en sevdiğiniz bölümünü. Birkaç kitabı bir araya getirin ve ana karakterlerini bir ormanda buluşturun, aralarında neler konuşurlar onu tartışın birlikte.

Hikâyelerin geçtiği ortamları değiştirin, belli bölümlere yeni karakterler ekleyin. Bunların hepsi yeni bir perspektif, gerçek hayatta karşılaşacağı durumlara uzaktan bakabilme becerisi kazanmasına destek olacaktır. Pembe bir filin ya da mavi bir uğur böceğinin olabileceği düşüncesi, onun için mümkün kılınabilir böylelikle. Hayatına kitapları entegre etmek her zaman için olumsuz davranışları olumluya çevirme adına en yardımcı yoldur. Önemli olan bunu nasıl kullanacağımızı bilmektir.

Ve son olarak üretmesine fırsat verin. Bir teleskop tasarlayın örneğin. Her gece gökyüzüne bakarak yeni bir gezegen keşfedin ya da yeni bir yıldız. Ardından tableti açıp uzayı araştırın. Sonrasında Biruni’nin hayatını okuyun. Galilei’nin astronom olma yolundaki savaşını anlatın.

Tüm bunların yanında boş kalmanın her zaman yaratıcılığı tetikleme konusunda en üstün etkinlik olduğunu da unutmayın. Çocuklarımıza boş zamanlarında düşünme fırsatı vermek ve değerli olduklarını hissettirmek her zaman için en ihtiyaç duyulan puzzle parçasıdır.  Karanlık zamanların, parlayan yıldızlar için ev sahipliği yaptığı düşüncesini empoze etmek hayatlarında onları tetikleyen en önemli güç olarak kalacaktır.

Bu Yazıyı Paylaş

Saadet Gülüş Yüksel

Aytink.com Yazarı // Eğitimci