Yüksek Lisans Nedir? Ne Değildir?
Üniversitedeki dört yıllık lisans eğitimini tamamlayan bir çok öğrencinin hedefleri arasında yüksek lisans /master yaparak uzmanlaşmak vardır. Bu yazıda lisansüstü eğitiminin amacı ne olmalı? , neden yapılmalı? ve neden yapılmamalı? gibi sorulara cevap aramaya çalışacağız.
Yüksek lisans, lisans eğitimi sonunda sahip olduğunuz yeterliliği bir adım daha öteye taşıyarak, belirli bir alanda uzmanlaşma olarak ifade edilebilir. Bu alanda eğitim görenlerin büyük bir bölümü lisans eğitimine paralel şekilde ilerlemeyi tercih etmesine karşın, zaman zaman multi disipliner olarak nitelendirdiğimiz lisans ve yüksek lisansını farklı alanlarda yapanlar da bulunmaktadır. Örneğin mühendislik bölümü mezunlarının işletme alanında master yapması gibi. Ancak konu akademik kariyer olduğunda bu tarz farklılıklardan mümkün olduğunda kaçınmak gerekmektedir. Çünkü ülkemizde açılan akademik kadro ilanları İşletme lisans ve işletme gibi şartlar yer almaktadır.
Lisansüstü eğitimi, akademik kadro amaçlı ise mutlaka tezli programlarda yapılması gerekmektedir. Çünkü doktora eğitimine devam edebilmek için master tezinizin bulunması gerekmektedir. Alternatif durumlarda tezsiz programlarından, tezliye geçiş imkanları bulunsa da işi şansa bırakmamakta büyük fayda bulunmakta.
Ancak, özel sektör veya kamu kurumlarında ilerleme amaçlı master yapmak isteyenler için iki program arsasında fark olmayacaktır. Hatta iş yoğunluğu ve derslerin saati düşünüldüğünde tezsiz programlarının çalışanlar için daha avantajlı olduğunu görmekteyiz. Çünkü tezsiz programlarının hedef kitlesi çalışan kesim olduğundan ders saatleri hafta sonu veya hafta içi akşam saatleri olarak belirlenmektedir. Tezsiz olanların öne çıkan dezavantajları ise yüksek harç ücretleri ve doktoraya devam etme imkanının bulunmaması olarak görülebilir.
Lisansüstü Eğitim Ne İçin Yapılır ?
- Akademik kariyer
- Alanında uzmanlaşma
- İş ve sektörde yükselme
- Kişisel gelişim
Günümüzde hem öğrenci hem de üniversite sayılarının artmasıyla birlikte, mezun olan öğrencilerin işsizliği ertelemek için yüksek lisans yaptıklarını görmekteyiz. Ayrıca, askerlik süresinin uzaması, kpss çalışma zamanı vb amaçlarla bu eğitime başlamak büyük bir hata olacaktır. Çünkü yüksek lisans eğitiminin ders aşaması sunum, makale, seminer gibi çalışmalarla geçeceğinden başka şeylere ayıra bileceğiniz zaman oldukça az olacaktır. Özellike akademik kariyer dışında tezli yüksek lisans eğitimine girmek zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır.
Yüksek Lisans Yapmak İçin Girilmesi gereken sınavlar:
Tezli ilanlarına başvurmak için Ales ve YDS ( teofl, yök dil) gibi sınavlardan alınan skorlar büyük bir öneme sahiptir. Bazı üniversiteler dil puanı aramazken bazılrında 40 -60 arası dil puanı istenebilmektedir. Tezsiz programlarında ise ales ve dil şartı aranmamaktadır.
Genel olarak bakıldığında, süre olarak kısa olmasına rağmen oldukça yoğun bir çalışma süreci olan lisansüstü eğitimi üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Akademik kadro veya kurum kültürü gibi etkenlere bağlı olarak niteliği ve zorluğu farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla bir kişiden edindiğiniz bilgi ve deneyimlerden yola çıkarak yüksek lisans eğitimine ilişkin ön yargılarda bulunmamanız sizin yararınıza olacaktır. İyi bir ales skoru ve ortalama bir dil skoru ile pek çok iyi üniversitede lisansüstü eğitimi alma şansı yakalayabilir, akademik hayatınızın ilk adımını atabilirsiniz. Ancak unutmayın ki yüksek lisans yaparak ertelediğiniz bir çok şey, bu eğitimin sonun da tekrar karşınıza çıkacaktır.