2018 Yılında Android 2.3 Gingerbread Sürümü Kullanmak

2018 Yılında Android 2.3 Gingerbread Sürümü Kullanmak

2018 yılında Android işletim sisteminin 2010 yılında piyasaya sürdüğü 2.3 Gingerbread sürümü kullanılabilir mi?

Android işletim sisteminin Android 8 Oreo sürümünün konuşulduğu şu günlerde, yaklaşık 8 yıllık bir işletim sistemi olan Gingerbread yeterli olabilir mi? Günlük kullanımda ne gibi sorunlar çıkartır? Bu yazıda android 2.3 ile geçirdiğimiz yaklaşık bir aylık deneyimleri sizlerle paylaşacağız. Bu arada “daha 4 gün oldu 2018 yılına gireli” sorusu akıllara takıldysa, telefonu aralığın ilk haftasından beri deneyimlediğimizi belirtelim.

Kullandığımız Cihaz : Samsung Galaxy 551

İşlemci: 32bit – Qualcomm Snapdragon S1 MSM7227 (65nm) 600Mhz Tek Çekirdek ARM1136EJ-S

Grafik Yongası: Qualcomm Adreno 200

RAM: 512MB

Dahili Hafıza: 173MB – 32 GB MicroSD Arttırılabilir

Ekran: TFT LCD 3.2″  240×400

Bağlantı: 3G – Wifi

Kamera: 3.1 MP Flaşsız

Android Sürümü: Android 2.3.6 Gingerbread

Pil: 1200 mAh

Not: Cihazın Türkiye versiyonu 2.2 sürümünde kaldığı için, sonradan portekiz sürümü olan 2.3.6 kuruldu.

İlk Olarak ..

İlk olarak günlük kullanımda nasıl bir kullanıcı deneyimi yaşattığına değinelim. Telefon rehberini Google contact üzerinden aktardıktan sonra, Whatsapp, Facebook (lite) ve Twitter uygulamalarını başarılı bir şekilde kurabildik. Ancak iş instagram, snapchat, youtube gibi uygulamalara gelince RAM’im yetersiz olmasından dolayı başarısız sonuçlar aldık. Ek olarak telefonun hafızası yetersiz olduğu için mutlaka rootlamak gerekiyor. Çünkü bu işlem yapılmadan uygulamalar hafıza kartına taşınamıyor.

 

Akıllı Telefon Deneyimi ..

Android 2.3.6 sürümünün arayüzü oldukça sadece ve basit olduğu için rahat bir kullanımı var. Telefon içerisinde gelen pek çok dahili uygulama artık hizmet vermiyor (Samsung App) gibi .. Alarm, eposta, radyo, müzik gibi uygulamalarda en ufak bir sorun yaşamadım. Ancak performans anlamında zaman zaman takılmalar ve donmalar olması elbette beklenen bir şeydi ..  Her işlemden sonra görev yöneticisinden RAM belleğini temizleyerek bu takılmaların önüne geçebiliyorsunuz. Oyun ve diğer uygulamalar ise bu yaşlı delikanlı için oldukça uzak konular.

Fiziksel Kullanım ve Pil Deneyimi ..

Kızaklı klavyesi ve 3.2″ boyutundaki küçük ekranı uyumlu bir ikili oluşturuyor. Dokunmatik klavyesi ise yetişkin bireylerin parmakları için oldukça rahatsız. Tırnak ucunuz ile basmanız gerekebiliyor. Ancak iş fiziksel klavyeye gelince, harika bir yazı deneyimi sunuyor. Pil olarak 1200mah pil eski olmasına rağmen 1 günden fazla gidiyor. Bu süre yoğun olmayan bir kullanım senaryosu için geçerli tabi ki … Pilin eski olması göz önüne alındığında bu bile oldukça yeterliydi.

İnternet, Kamera ve Multimedya ..

Tarayıcı olarak standart android tarayıcı işinizi görüyor. Kamerası ise üzerinde durulmayacak kadar yetersiz. PDF, Word, Video dosyalarında ise pek beklentiniz olmasın. Büyük uğraşlar sonucunda küçük boyutlu olanları açsanız bile genel kullanımda memnun etmeyecektir.

Telefon Olarak Deneyim ..

Kullandığımız bütün akıllı telefonlardan daha kaliteli bir telefon görüşmesi sunuyor. Gerek Whatsapp sesli aramalarda olsun, gerekse sim kart üzerinden yapılan aramalarda sesler oldukça net. Hoparlöründen çıkan ses yüksek ama kalitesiz. Ancak gürültülü ortamlarda rahatlıkla duya biliyorsunuz.

Son Olarak ..

Sosyal medya ile işiniz yoksa, Whatsapp kullanmak yeterli olacaksa ve telefon sürekli elinizde değilse oldukça yeterli. Yani aradan geçen yıllara rağmen bu yaşlı delikanlı oldukça iyi iş görüyor. Günceli yakalamak gibi bir derdiniz olmadığı taktirde bu eski sürüm android telefonlarla yaşayabilirsiniz.

Eski sürüm android telefonları kullanırken,  Spotify yerine fm radyo veya kendi müzik arşiviniz ile yetinmeniz gerekiyor. Ya da Youtube videoları yerine dışarıyı izlemeniz, instagram “storyleri” paylaşmak yerine kendi “hikayenizi” sohbet yoluyla anlatmanız gerekiyor. Tabi ki kafasını telefondan kaldıran birisini bulabilirseniz..

Bu Yazıyı Paylaş

Erdem Güç

Kurucu & Genel Yayın Yönetmeni // Kamu Yönetimi (PhD)