Etkili Sunum Yapmanın Püf Noktaları Neler?

Etkili Sunum Yapmanın Püf Noktaları Neler?

Hayatımızın belli bölümlerinde hepimiz sunum yapmak zorunda kalmışızdır. Gerek öğrencilik döneminde gerekse iş hayatında pek çok insan sunum hazırlamak zorunda kalmıştır. Peki etkili sunum yapmanın püf noktalarını biliyor muyuz?

 

Özgün ve Yaratıcı Olun!

Etkili sunum yapmanın ilk püf noktası , bu işin belli bir formülü ve kalıbı olmadığıdır. Belli bir konuda bilgi vermek amacıyla hazırlanan sunumlar özgün ve yaratıcı değil ise sayfalarca yazıdan başka bir şey değildir. Bu sunumlara konuyla ilgi özgün düşüncenizi yaratıcı bir şekilde yansıtmadan başarılı olmak ne yazık ki söz konusu değil.

 

Etkili Bir Başlık ve Doğru Sistematik

Sunumun ilk sayfasında yer alan başlık önemsiz görülse de, dinleyicilerin ilk karşılaşacakları şey başlığın yer alacağı sayfadır. Kurumsal sunumların ilk sayfalarında logo ve sloganların kullanımı önemlidir. Bir diğer önemli detay sunumunun giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine sahip olmasıdır.

 

Sunum İçeriğindeki Yazılar! Ah o yazılar!

Sizlerin de bildiği üzere bazı sunumlarda, görsel dahi kullanılmıyor. Hatta sayfalarca metni kopyala yapıştır yaparak hazırlanan! 40 50 sayfa salt yazıdan oluşan sunumlara maruz kalabiliyoruz. Sunumlarınızda yazılar 3 veya 5 satırı geçmemeli. Punto boyutunu ise sunum yapacağınız salonun büyüklüğünü hesap ederek seçmelisiniz. Unutmayın en arkadaki dinleyiciler yazılanları göremez ise sunumdan ilk kopacak kesim onlardır.

 

Ham Bilgi Sunmayın! Bilgiyi İşleyin ..

Katıldığımız pek çok sunumda kavramlar, tablolar, istatistikler havada uçuşur vaziyette sunuluyor. Etkili bir sunumda bu bilgileri işlemek oldukça önemlidir. Örneğin, yaptığınız sunuma ilişkin sayısal verileri, görseller, haber kupürleri ya da gündelik örnekler içerisinde vermeye çalışın. Ek olarak konu dışındaki istatistiksel verilere sunumunuz içerisinde yer vermemeye özen gösterin.

 

Konuya Hakimiyet Önemli

Sunum yaparken konuya hakim olduğunuzu hissettirmemelisiniz. Dinleyiciler sizin konu hakkındaki bilginizi ve yetkinliğimizi sorgulamaya başladıkları an üzerinize sert ve acımazsız sorularla geleceklerdir. Hatta onlarca kişinin içerisinde ağır bir şekilde eleştirenler dahi olabilir. Sunum konusunda hevesiniz kırıldığı zaman bir daha yapmak istemeyeceksiniz.

 

Yalnız Kalmayın, Dinleyiciyi de Dahil Edin

Sunumu hem kendiniz hem de dinleyici için interaktif bir hale getirin. Karşılıklı soru ve fikir alışverişi aşırıya kaçmayacak şekilde mutlaka olmalı. Sunum sonunda mutlaka sorusu olan var mı? diye sormak etkili bir sunumun en önemli özelliğidir. Bu nedenle son sayfaya soru işareti vb. bir resim koyarak soru – cevap bölümü eklenmesi faydalı olabilir.

 

Mizah, Samimiyet, Güven

Sunumunuz çok üst düzey kişi ve kurumlara yapılmıyorsa mizah katılması oldukça önemlidir. Yine sunumun anlatıcısı olarak sizin cümle seçimlerinizde samimi ama sokak ağzından uzak bir dil kullanmanız dinleyiciyi olumlu yönde etkileyecektir. Bunu yaparken konuya ilişkin bilgi ve tecrübenizi kullanarak dinleyicilerin güvenini kazanmalısınız.

 

Multimedya Kullanın!

Sunumda, sizin söylediklerinizi destekleyen görsel, video veya müzik kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. İnsanlara bir konuyu görsellerle anlatmak, cümlelerle anlatmaktan daha kolaydır. Bu nedenle etkili bir sunumun olmazsa olmazı konuyla ilgili görsellerin kullanımıdır. Müzik ve video konusunda ise daha dikkatli davranılması gerekiyor. Uzun oldukları zaman konu ve dikkat dağılması yaşanabilir.

Sunum hazırlamak için kullanabileceğiniz bazı program önerileri;

 

Okumayın, anlatın!

Belki de en önemli madde bu. Etkili bir sunumun altın anahtarı, önünüzdeki kağıtta yazan ya da sunumdan okumadan bilgiyi aktarmak. Sunum içerisindeki yazılar size kaldığınız yer hakkında ip ucu vermek amacıyla yer alıyor gibi düşünün. Yani işin özü, elektrikler kesildiğinde ya da bilgisayar bozulduğunda dahi, anlatabilecek düzeyde olun.

 

Son Not: Hazır Değilseniz Yapmayın!

Konuya hakim değilseniz, son gece kopyala yapıştır bir şekilde hazırladıysanız veya hazır bir sunum indirip kullandıysanız o sunumu yapmayın. Çünkü başarısız bir sunum hem sizin hem de katılımcıların hayatından çalınan zamandan başka bir şey değildir.

 

Bu Yazıyı Paylaş

Erdem Güç

Kurucu & Genel Yayın Yönetmeni // Kamu Yönetimi (PhD)