Black Mirror: Bandersnatch ve Sonrası

Black Mirror: Bandersnatch ve Sonrası

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Netflix Black Mirror: Bandersnatch filmini yayınladı. Black Mirror uzunca bir süredir birbirinden bağımsız senaryolar içeren bir dizi şeklinde ilerliyordu. Ancak bu sefer yayınlanan bölümde dizi bambaşka bir hal aldı. Öyle ki filmi izlerken ana karakterin kararlarını siz belirliyor ve filmin gidişatına yön verebiliyorsunuz.

Bu yazı Black Mirror: Bandersnatch hakkında Spoiler içermemektedir. Genel bir değerlendirme yapılmıştır*

Filmde toplamda 5 saat 12 dakikalık içerik var ancak vereceğiniz kararlarla filmi 20 dk’da ya da daha uzun sürede bitire biliyorsunuz. Filmin yönetmeni olan David Slade isek; “Yapıma öyle sahneler gizledik ki insanlar asla göremeyebilir. Kendimizin dahi ulaşamayacağı sahneler çektik.” şeklinde iddialı bir açıklama da bulundu.

Filmle alakalı henüz izlemeyenler vardır diye spoiler vermemek adına daha fazla içerikten bahsetmeyeceğiz. Burada bahsedeceğimiz şey Netflix’in muazzam bir yapıyla dizi/film sektörüne yaptığı katkıdan bahsedeceğiz. Gerçi bu katkı olumlu da olabilir olumsuzda.

Başta da söylediğimiz gibi filmde ana karakterin kararlarına siz yön veriyorsunuz ve bu yapı muazzam çekim süreleri ortaya çıkartıyor. Öyle ki her seçenek birden fazla olasılığı da beraberinde getirdiğinden her sahnenin defalarca ve farklı olasılıklarının çekildiğini düşündüğümüzde arka planda ne kadar yorucu olduğunu söylemek hiçte yersiz olmaz sanırım.

Günümüzde dizilerin/filmlerin beklenen mutlak mutlu son ya da mutsuz sonla bittiğini göz önünde bulundurduğumuzda herkese izlemek istedikleri veya izlemek isteyecekleri şeyler izletiliyor. En basit tabirle de insanların birbirleriyle kıyasıya yarıştığı yarışmalar, aşk, dram gibi dizilerle uyutulur ve senaristlerin/yapımcıların olay örgüsü içinde toplumun en çok arzuladığı şeyi izliyoruz.

Black Mirror: Bandersnatch ve Sonrası

İşte Netflix’in yaptığı bunun bir tık fazlası. Şöyle ki diziyi binlerce, milyonlarca insan farklı seçeneklerde izleyip farklı sonuçlara ulaşmayı deniyor. Üstelik bende dahil olmak üzere filmi defalarca izleyenlerimiz var. Her seçeneğiniz kendi sunucularına gönderilip kaydediliyor. Zaten firma yaptığı açıklamada “kullanıcı seyir zevki” adı altında tüm bu verileri işleyeceğini söylüyor. Filmde vereceğimiz bir öldürme kararı kahvaltı gevreği kararı bu ve bunun gibi şeylerle muhteşem bir veri bankasına sahip olacak Netflix. Örneğin ben mutlak öldürme kararları aldıysam ve bu çoğunluktaysa, karşıma çıkan içerikler de bu yönde olmaya başlayabilir.

Burada önemli olan bahsi geçen diziyi izlerken gerçek bir ürpermeyle karşılaşacak olmanız. Çünkü filmin bazı bölümlerinde ana karakter sizinle konuşuyor ve ekranda beliren seçeneklerle ona karşılık veriyorsunuz. Anlayacağınız tam bir şizofrenik olay örgüsünün içindesiniz. Zaten filmde ki ana karakterimiz de zaten hasta bir adam.

Aslına bakacak olursanız, yapay zekalarla zaten gün içerisinde birden fazla şeye yönlendiriliyor yapacağımız şeyleri yapıp/yapmama konusunda kararsız bırakıla biliyoruz.

Kim bilir belki ileride dünyayı yapay zekalar kontrol eder ve mutlak yol çizgimizdeki karar verme yetkimizden mahrum oluruz.

Bir sonra ki yazı olan “Yapay Zeka ve Tehlikeleri”nde buluşmak üzere…

Bu Yazıyı Paylaş

Tugay Cicikler

Aytink.com Yazarı